HIGIENA I MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
Martwi cię Biofilm? Legionella? Nie skuteczna dezynfekcja? Masz problem z rozwojem bakterii, grzybów lub pleśni?
FAKTYCZNA HIGIENA TO KONIECZNOŚĆ
Dla producentów żywności przestrzeganie norm i zasad higieny produkcji, w tym mycie i dezynfekcja maszyn to konieczny warunek działalności zakładu. Służą temu wewnętrzne i unijne regulacje prawne, dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych, nowoczesne metody badań żywności, częste audyty, wymagania sieci sprzedaży, a także wdrożenie i obsługa standardów jakości (HACCP, IFS, BRC, ISO 22000, GLOBALGAP...).
Jakość produktu spożywczego i czas jego przydatności do spożycia jest ściśle związana z utrzymaniem właściwych norm higienicznych podczas jego produkcji, transportu i sprzedaży.
Dotyczy to każdej branży spożywczej: mięsnej, mlecznej, napojowej, warzywniczej i pozostałych.
ZAGROŻENIA
Nieusunięty brud i pozostałości produkcyjne stanowią pożywkę dla wszelkiego rodzaju mikroorganizmów.
Resztki żywności mogą być źródłem skażeń substancjami toksycznymi jakie powstają podczas ich rozkładu doprowadzając do zatruć pokarmowych lub ciężkich powikłań zdrowotnych.
Dlatego tak ważne jest mycie i dezynfekcja w każdej produkcji spożywczej.
JAK MOŻEMY POMÓC
Indywidualnie do specyfiki Twojej produkcji – na podstawie własnego audytu ustalimy:
- przyczynę lub źródło skażenia mikrobiologicznego
- odpowiedni program procedur mycia i dezynfekcji zgodnie z systemem HACCP, Księgę GMP i GHP, Plany Higieny itp.,
- dobierzemy i dostarczymy odpowiednie środki chemiczne, urządzenia przeznaczone do mycia i dezynfekcji,
- przeszkolimy pracowników odpowiedzialnych za utrzymanie higieny w zakresie bezpiecznego stosowania środków chemicznych i obsługi urządzeń,
- razem ustalimy częstotliwość naszych wizyt kontrolnych, usług serwisowych i szkoleniowych.
Użycie odpowiednich procedur postępowania oraz zastosowanie właściwego programu mycia i dezynfekcji zwiększy bezpieczeństwo produkcji i pozwoli obniżyć wydatki.